marionette

     Mivel foglalkozik egy élelmiszermérnök, dietetikus, vagy épp kutatómérnök…? Ezt a kérdést minden szakmabeli milliószor megkapta már. Nekem is 3 évembe telt, mire tökéletesítettem saját válaszomat, hiszen eleinte még én magam sem voltam jobban tisztában a vele, mint maga a kérdező. Épphogy rájöttem, hogy is magyarázzam el lényegretörően, nehezebb akadályt gördített elém a sors, mikor egy élelmiszerek klinikai kutatásait szervező céghez kerültem, mivel erről a területről még kevesebb a helyes elképzelés. Ennek kapcsán gondoltam, hogy jó lenne felfedni az élelmiszeripar rejtett szereplőit, és eloszlatni az esetleges kételyeket. A bemutatást a táplálkozástudományi területen még újdonságnak számító klinikai kutatásszervező cégekkel (CROk) kezdeném.

 

A történet kezdete

     Emlékszem, pont akkor találkoztam először az Expedit Nodum cég nevével, mikor aktuálissá vált számomra az álláskeresés. Állást könnyen találtam volna, azonban rá kellett jönnöm, hogy hivatást ennél jóval nehezebben. Ekkor jött az Expedit az én sokat emlegetett gordiuszi csomómat is feloldva. Tudtam, hogy nekem több kell egy pusztán elismert állásnál. Olyan munkahelyre vágytam, ahol értéket teremthetek, valami hasznosat és valódit hozhatok létre.

     Volt szakkollégiumom facebook csoportjában találtam az álláshirdetésre. Utána olvastam a cég történetének, részletesen tanulmányoztam a weboldalukat, próbáltam elhelyezni magamban, hogy mivel is foglalkoznak pontosan. Ekkor találkoztam először a klinikai kutatások fogalmával, mint olyannal a táplálkozástudományi területen belül, majd jött még egy ismeretlen szó a „CRO”-k formájában. Még szakmabeliként is rá kellett keresnem, hogy mit jelent ez a fogalom. Mivel foglalkozik egy klinikai kutatás szervező cég, és hogy köthető ez az élelmiszeriparhoz? Korábban a klinikai kutatásokat szorosan a gyógyszeriparhoz tartozónak gondoltam, most pedig végre találtam egy olyan céget, aki nem csak a marketinggel törődik, nem csak az eladásokra, a trendi összetevők keresésére koncentrál, hanem a hatékonyságra is figyelmet fordít. A hatékonyságot azonban nem elég hangsúlyozni, bizonyítani is kell tudni, különösen a tudományos életben. A fogyasztóknak szintúgy a kézzel fogható eredmények kellenek. A kínálat végtelen, de igazából majdnem minden termék ugyanolyan. Hogyan válasszunk akkor a millió azonos termék közül, amiknél talán csak a csillogóbb csomagolás éreztet némi minőségbeli különbséget? Tévedés, a különbséget nem a külső adja! Meg kell tanulnunk átlátni a csomagolásokon! Ebben lehetnek segítségünkre a gyógyszeripar által már régóta alkalmazott klinikai kutatások. Hogyan is működnek ezek a cégek, nézzük most meg közelebbről!

 

Mi az a CRO és mivel foglalkozik?

frabz-Clinical-Research-What-my-friends-think-I-do-What-my-mom-thinks--96c6b2

     A klinikai vizsgálatok szervezésével foglalkozó cégeket hívják CROk-nak (Clinical Research Organization). Az orvosos sorozatok, vagy épp csak különböző újságcikkek jóvoltából a klinikai kutatások kapcsán először mindenkinek az I., II., III. és IV. fázisú vizsgálatok fogalmai jutnak az eszébe.  Lényegében az I. fázisú vizsgálatok inkább kísérleti jellegűek, a II.-IV. fázisokban a betegek gyógyítása is egyre jobban előtérbe kerül. A gyógyszerkutatás vívmányaként születtek meg ezek a humán vizsgálatok. Amikor is nagyon leegyszerűsítve, nagy általánosságban a vizsgálatban résztvevők fele placebot, fele igazi gyógyszert kap, és a meghatározott idő eltelte után összevetik az eredményeiket. Hogy is lehetne e nélkül gyógyszereket forgalomba hozni? Kutatások nélkül mi bizonyítaná a hatásosságukat? Továbbá azért sem megkerülhetőek a vizsgálatok, mivel komoly mellékhatások is felléphetnek. Élelmiszereknél néhány kivételtől eltekintve (oxálsav-rebarbara… és egyéb toxikus vegyületek) nem kell ettől tartanunk, de a különleges célra, egészségmegőrzésre szánt élelmiszerek egyre bonyolultabbak, bennük komoly hatóanyagokkal, amelyeknek szintén lehetnek mellékhatásaik. Azonban sokféle szervezet létezik, mind mások vagyunk, továbbá ezen élelmiszerek is nagyon összetett minták, amik hasznosulását millió dolog befolyásolja. Ezt felismerve jelentek meg a klinikai kutatások az olyan egészségvédő élelmiszerek piacán, mint például a funkcionális vagy az okos élelmiszerek (smart food).

     A táplálkozástudomány és orvostudomány összekapcsolásával olyan fontos eredményeket kaphatunk, melyek eddig nem álltak rendelkezésünkre. Ezeknek a vizsgálatoknak az előnye, hogy az élelmiszereket nem csak a hagyományos módon, analitikai laborokban született eredményekre alapozva minősítik.  A termékek ténylegesen hasznosulni képes összetevőiről, a valódi hatásukról kaphatunk információt. Tehát a piacra kerülő új termék hatásosságát valós klinikai kutatások eredményei támasztják alá. Így nem érheti meglepetés sem a fogyasztót, sem a gyártó céget. Ennek eredményeként megbízható, tudományos eredményeken alapuló funkcionális élelmiszer vagy más egészségmegőrző termék kerülhet a piacra.

De mi a probléma a minták műszeres mérésével, miért nem ad ez nekünk elegendő információt?

     Élelmiszermérnökként sokszor felmerült bennem, hogy az élelmiszer minták analitikai tesztelése nem ad valódi információt az összetevők valós biológiai hasznosulásáról. Igazából mindannyiunkat az foglalkoztat, hogy mi történik a termék elfogyasztása után? Hogy hasznosulnak az összetevők a szervezetünkben, ha egyáltalán megmaradnak a tápcsatornában az őket érő különböző hatások után? Nem csak egy laborban kifejlesztett terméket szeretnénk kapni, hanem olyan élelmiszerekre vágyunk, amik valóban jótékonyan hatnak szervezetünk működésére.

     A pozitív élettani hatású vegyületek hasznosulásának egyik legegyszerűbb, a klinikai kutatásokat leginkább megközelítő, laborban elvégezhető vizsgálati módja a különböző emésztéses modellek alkalmazása. Az emésztéses vizsgálatok során az emberi emésztési folyamatot modellezik, szimulálják, így következtetni lehet a biológiailag aktív összetevők hasznosulására.

A legmegbízhatóbb eredményekhez azonban kizárólag a klinikai kutatásokból juthatunk.

 

Klinikai kutatások a termékfejlesztésben?

     Az Expedit Nodum elsődlegesen termékfejlesztő és tanácsadó cég, nem csak klinikai kutatásokkal foglalkozunk, így nem is szeretném összekeverni a termékfejlesztő és CRO szerepkört. Azonban megkülönbözteti tevékenységünket a többi hasonló céghez képest, hogy igény szerint klinikai kutatásokkal is alá tudjuk támasztani az új kifejlesztett termékek jótékony egészségügyi hatását.

     Ahogy az a cégnév történetéből is érezhető (lásd előző blogbejegyzés), cégünk hisz a régi, sziklaszilárd értékekben. Ez számomra is rendkívül fontos, hiszen kevés ma az olyan dolog, ami valódi és igaz.

Törjük meg együtt a trendeket! Csatlakozz, ha azt szeretnéd, hogy végre a hatékonyság legyen az első a külsőségekkel szemben!

 

 

Képek forrása:

http://www.daftarharga08.id/clinical-research-what-m-perception-vs-fact-picloco.html
https://en.pixword.net/help/6-Letters/id-2971.html

Szerző:

Okleveles élelmiszermérnök (2016), diplomás élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök (2018). Több éve foglalkozik a funkcionális élelmiszerekhez kapcsolódó projektekkel: funkcionális élelmiszer minták in vitro emésztése, antioxidáns kapacitás mérések kivitelezése.

Középszinten beszél németül, angolul és olaszul. Fél éves külföldi (Salerno, Olaszország) részképzése során angol nyelven kereskedelmi és marketing területhez tartozó kurzusokat is teljesített. Tanúsítványok, elvégzett kurzusok: angol és magyar nyelven fél éves érzékszervi minősítői tanfolyam, angol nyelven egy hetes nemzetközi konferencia teljesítése a termékfejlesztési innovációk terén. Nyitott és elhivatott az új, úttörő, kreatív gondolkozás felé. Eddig megszerzett tudását a funkcionális és egészségmegőrző termékek fejlesztésében szeretné kamatoztatni, folyamatosan bővíteni.