Az Expedit Nodum ügyvezetője, Dr. Némedi Erzsébet júniusban a Magyar Marketing Szövetség Agrár-és Élelmiszer-marketing Tagozatában tartott előadást. Az előadás a „Smartfood – a tudomány, mint eszköz a termékfejlesztésben” címet viselte.

A szakmai napon más nagyszerű szakértőkkel együtt arra hívtuk fel a figyelmet, hogy az élelmiszerbiztonság, a tudatos termékfejlesztés, és az innováció az élelmiszeriparban a 21. században elengedhetetlen fogalmak, ha valaki élelmiszeripari szereplő.

A TERMÉK, MINT STABIL ALAP

A marketing egyik alapja maga a termék, ha az nincs rendben, akkor hiába társítunk hozzá jó árat, megfelelő eladáshelyi kommunikációt és promóciókat, hosszú távon nem fogja tudni biztosítani a gyártó vállalkozások stabilitását.
Dr. Némedi Erzsébet az előadásában kitért arra, hogy egy új termék fejlesztése milyen lépcsőfokokon keresztül történik. Az ötletek gyűjtésétől a termék piacra vitelén át az utánkövetésig részletesen mutatta be az összes olyan pontot, amelyre a fejlesztés során különös figyelmet kell fordítani.

10 ÉLELMISZERBŐL ÁTLAGOSAN 9 MEGBUKIK A PIACON!

A sikeres termékbevezetéshez nem elég egy tökéletes ötlet, egy jól összerakott fejlesztési folyamat is kell, mert ezen áll vagy bukik a projekt időtartás és a költségvetés is. A terméknek magának kell tökéletesnek és piacképesnek lennie, mert ez jelenti a siker hosszú távú zálogát. Viszont a tökéletes termék sem fejleszthető a végtelenségig, nem lehet megfelelő módszertan nélkül nekivágni, mert akkor garantáltan elfogy a pénzünk, megelőz a konkurencia vagy relevanciáját veszti a fejlesztés. Ebben tud a gyártók és termékfejlesztők segítségére lenni egy profin összeállított termékfejlesztő csapat. A csapatban a tapasztalatok szerint akár szükség lehet:
– Vegyészre, gyógyszerészre, hatóanyag kutatóra, nanoformulázási szakértőre
– Dietetikusra, táplálkozástudósra
– Élelmiszermérnökre, technológus, biomérnökre
– Minőségbiztosítási szakemberre
– Orvosra, Klinikai kutatásszervezőre
– Marketingesre, anyagismereti mérnökre, designerre, gazdasági szakemberre

Természetes, hogy a gyártók mindegyike nem rendelkezik egy olyan „belsős” munkatársi közösséggel, amely ennyire kiterjedt szaktudással képes támogatni a termékfejlesztést. Ebben segítik a vállalkozásokat a CRO-k, mint az Expedit Nodum is, akik szakértői támogatással, az ötletek validálásával, a termék összetételének meghatározásával, klinikai kutatásokkal, és gyakorlatilag a teljes folyamathoz igazodó szakértelemmel tudják végigvinni a fejlesztést.

A jövőben a Magyar Marketing Szövetség Agrár-és Élelmiszer-marketing Tagozatában az Expedit Nodum azért fog dolgozni, hogy a gyártók minden szükséges információt megkapjanak arról, hogy mennyire fontosak a termékinnovációk, és hogyan kell olyan termékkel piacra lépni, ami hosszú távon fennmarad a piacon és mennyire fontos a termékfejlesztésnek és a marketingnek a teljes folyamat során együttműködni.