Na de kinek kell ez a dietetikus?

image1

Mint ahogy az bevezető cikkünkből is kiderült, kis csapatunkban a legkülönbözőbb szakemberek képviseltetik magukat. A dietetika területén én vagyok az illetékes.

De mit is csinál egy dietetikus? Én agrármérnökként végeztem, a dietetikáról halvány elképzelésem sem volt korábban.  Csakhogy közben családom lett, és a családommal együtt megkaptam a fakanalat is. Anya lettem, és mikor a gyerekem féléves lett, rájöttem, hogy fogalmam sincs, hogyan táplálhatnám őt megfelelően. Hát ha valami, akkor ez motiváció! Gondoltam, üres óráimban (elképzelhető, mennyi üres órája lehet egy kismamának két 2 éven aluli gyerek mellett) elvégzem a Semmelweis Egyetem dietetikai szakát. Annyira csak nem lehet nehéz! Főzni tudok, meg tudom különböztetni a karalábét a retektől, tudom, hogy sok zöldséget kell enni kevés zsírral, úgyhogy nem lehet gond, megvan az alapműveltségem!

 

unnamed
Mennyi az annyi?

 

Aztán rájöttem, mennyivel több van ebben a szakmában, mint gondoltam! Egy dietetikus –érdeklődésének megfelelően – legalább három területen válthatja meg a világot:

1, A dietetikus jártában-keltében mindenütt és mindenkor mondja, írja, kiabálja hogy: „VIGYÁZZ! TÁPLÁLKOZZ EGÉSZSÉGESEN!” Aztán el is magyarázza, hogy azt hogyan kell kivitelezni a XXI. században. Ezt a szakmában megelőzésnek (=prevenciónak) nevezzük. Nincs túl korai életkor: minél kisebb a gyerek, annál jobban megéri beszélni neki az egészséges táplálkozásról (ld. óvodai egészség-napok).

2, Tevékenykedhet élelmezésvezetőként: kórházakban, óvodákban, bölcsődékben, öregek otthonában: szerkesztheti az étlapot, szervezheti az ételkészítést. Sőt, még speckó diétás ételeket is készíthet/készíttethet (pl. gluténmentes fogásokat). Hogy nehogy elfelejtse, mik is az egészséges táplálkozás alapelvei, a mindennapi feladatai mellé még jó sok törvényi kötöttséget is kap a nyakába (ld. menza-rendelet): nehogy véletlenül elsózza a bablevest vagy hirtelen felhízlalja a bölcsiseket.

3, És ami szerintem a legszebb: segíthet beteg embereken. Van néhány ritka betegség, amit csak diétával lehet kezelni. Még több betegség, ahol a diéta része a gyógymódnak (pl. cukorbetegség), vagy támogatatja a gyógyulást (pl. egy műtéti előkészítésnél nem az étrendtől gyógyul meg a beteg, de hatékonyabb lesz a sebész munkája, ha az a beteg a megfelelő diéta miatt nem csont és bőr a műtét napján).

A mi csapatunk specialitása az élelmiszerfejlesztés és a kutatás. A fejlesztett termékek hatékonyságát klinikai vizsgálatokkal mérjük fel. A fejlesztések során gyakran találjuk magunkat határterületeken. Hiába mondom én, hogy milyen jó ötlet lenne ezt vagy azt a növényi hatóanyagot vagy kivonatot beletenni egy új italba, ha az élelmiszermérnök finoman tudatja velem, hogy hiszen az nem oldódik vízben. A technológiai lehetőségek kötöttek, azokat a mérnök ismeri. Az orvos jobban fel tudja térképezni, hogy az adott hatóanyag hogyan viselkedik a szervezetünkben. A vegyész a kémia területén van otthon. Mivel sokat újítunk, gyakran peremterületeken találjuk magunkat, kell a színes csapat!

A fentiekből látható, milyen változatos és izgalmas a dietetikusi munka. Az elhivatottabb kollegák életét lépten-nyomon átszövi a szakma szeretete. Őszintén mondhatom: én sem tudnék már mást csinálni.

 

Képek elérhetősége:

https://www.freepik.com/free-photo/dietician-planning-diet-week-with-vegetable-fruits-white-background_2955629.htm

https://www.freepik.com/free-photo/closeup-weight-scales-overweight-obesity-concept_3219089.htm

Author:

In her first degree course as agricultural engineer she focused on in herbal plants farming. In 2017 she graduated as dietician at Semmelweis University. Her main interests: diabetes, cardiovascular diseases, metabolic syndrome and its diet based therapy, food allergies, obesitology. As part of MENŐ MENZA Programme (Cool School Dining) she did educational work among primary school children.