A cikk ötlete úgy született, hogy rákerestem a datolya hatásaira, mivel érdekelt, hogy ez a kedvelt közel-keleti superfood minek köszönheti népszerűségét. Vegán édességek kedvelt természetes édesítője. Készülhet belőle brownie, csokigolyó, sajttorta, de van, aki sós előételek, saláták megbolondítójaként esküszik rá. Ami viszont bámulatos: nem csak fogyást, de gyógyító hatást is ígérnek az internetes oldalak! Először is szeretném egyértelművé tenni, hogy semmilyen személyes ellentétem nincs ezzel a mindenképpen egészséges, finom gyümölccsel, csak ezen a példán keresztül szerettem volna érzékeltetni, hogy milyen fontos a kritikus gondolkodásmód, ne higgyünk el mindent, amit hallunk, olvasunk. Különösen napjainkban, mikor mindenhol bombáznak minket a reklámokkal, áltudományos hírekkel, gyógyító csodaszernek titulált termékekkel. Hiszen abban bizonyára egyet értetek velem, hogy attól még senkinek nem lett baja, ha gyümölcsöt, zöldséget fogyasztott, viszont konkrét termékeket nem szeretnénk így elemezni, hogy ne sértsünk gyártói jogokat, hírnevet, így a cikket elsősorban szórakoztató jellegűnek szántam azok számára, akiknek fontos az egészsége, így értelemszerűen a valódi hatás is.

Először is azt leszögezném, hogy jogszabály szerint betegséget gyógyító hatás nem tulajdonítható élelmiszernek! Tegnap egy online konferencián nagyon jól megfogalmazták helyettem a lényeget: egy élelmiszerként forgalmazott terméknek nem lehet betegséget gyógyító hatást tulajdonítani, mert ha gyógyító hatással rendelkezik onnantól kezdve már gyógyszer a neve. (És innentől kezdve az ezzel járó sokkal szigorúbb előírásoknak is meg kell felelnie, ami már teher minden gyártónak, hiszen mennyivel könnyebb egy élelmiszert eladni gyógyszerként, amivel kapcsolatban a gyógyszerekkel ellentétben semmi humán klinikai vizsgálatra vonatkozó kötelezettsége nincsen a gyártónak.) Ezt sajnos nagyon sok gyártó és kereskedő figyelmen kívül hagyja, ezzel semmibe véve a morális értékeket és jogszabályokat egyaránt. (Egy beteg ember nyilván bármit, tényleg BÁRMIT és bármennyiért… megvesz, ha azzal gyógyulást remélhet. És itt a reményen van a hangsúly, hogy ezek a vállalatok kihasználják a vevők kiszolgáltatott állapotát, ami komoly erkölcsi és szaktudásbeli hiányosságokra utal. Ellenőrizetlenül jó biznisz aranyáron eladni mindenfélét beteg embereknek. Tehát, ha egy termék konkrétan betegséget gyógyító hatást ígér, valószínű, hogy az nem csak, hogy erkölcsileg támadható, de sok esetben a gyártó szaktudása is hiányos/szakmailag megbízhatatlan, hiszen ha ez nem így lenne, tudná, hogy nem írhat ilyesmit a termékére… Kérdés, hogy vagytok-e olyan bátrak, hogy rábízzátok az egészségetek egy olyan cégre, aki a szakma alapvető követelményeivel sincs tisztában, vagy, ami még rosszabb szándékosan semmibe veszi azokat?)

Míg betegséget élelmiszerrel gyógyítani nem lehet, addig lehetnek azonban olyan az emberi szervezetre pozitív hatásai egy élelmiszernek, mint például az emésztést támogató hatás, magas vitamin és ásványi anyag tartalom… Így bizonyos élelmiszereknek a kiegyensúlyozott étrend részeként történő fogyasztása hosszútávon szerepet játszhat az egészség fenntartásában, közvetetten bizonyos betegségek megelőzésében (vastagbélrák megelőzése-rost fogyasztás, skorbut-C-vitamin, csontritkulás megelőzése-Ca, D-vitamin…).  Ha egy összetevő pozitív egészségügyi hatással rendelkezik (ez nem összekeverendő tehát a betegséget gyógyító hatással!), a mögött komoly bizonyítási folyamat (humán klinikai vizsgálat) van. Emiatt mi sem győzzük eléggé hangsúlyozni a humán klinikai kutatásokfontosságát. A valóban hatásos termékek az EFSA nemzetközi adatbázisában megtalálhatóak a hozzájuk tartozó egészségügyi állítással (health claim) egyaránt. Mivel minket most nem lehet félrevezetni, nem kell a bullshit, csak a tudományosan alátámasztott eredményekkel foglalkozunk, így most ezt az anomáliát bemutatom a datolya példáján keresztül:

Na szóval, nézzük mi mindenre is jó a datolya a google search találatai szerint, és mi az ezek közül, ami valóban tudományos kutatásokkal is alátámasztott! Összegyűjtöttem Nektek a legérdekesebbnek/ígéretesebbnek tűnő állításokat.

„…stabilizálja a vérnyomást, ennek köszönhetően segít kiküszöbölni a szív- és érrendszeri megbetegedések egy jelentős részét. Ezenfelül természetes öregedésgátlónak is számít, sőt segít a különböző bőrbetegségek kezelésében és megelőzésben is.” –egy ismert multinacionális áruházlánc facebook oldala.

„A hagyományos tunéziai orvostudományban a datolyát székrekedés kezelésére is használják. Az élelmi rostok hatásaira irányuló kutatások szerint a rostokban gazdag élelmiszerek elengedhetetlenek az egészséges bélmozgáshoz és biztosítják a táplálék kényelmes áthaladását a béltraktuson keresztül. Egy 2005-ös tanulmány arra is utal, hogy ezeknek a szárított gyümölcsöknek kiemelkedően magas az élelmi rost és különösen oldhatatlan rost tartalma. A datolyában található oldhatatlan rost elősegíti az egészséges emésztést a széklet fellazításával, és segíthet a székrekedés tüneteinek enyhítésében is…” Továbbá többek között a szívbetegségek megelőzése, szexuális diszfunkciók kezelése, a farkasvakság megelőzése, a SAR tüneteinek enyhítése és a vérszegénység tüneteinek csökkentése is szerepel a datolya hatásai között a következő forrás szerint: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-dates.html

Igazi gyöngyszemeket is találhatunk, ha nem keresünk elég tudatosan, vagy csak túl hiszékenyek vagyunk: “A legtöbbeknek fogalmuk sincsa rról, milyen erős gyógyhatása van ennek az egzotikus gyümöllcsnek!-kezdi nem túl bizalomgerjesztően egy ismert internetes oldal. … “Az aranyér elmulasztásában is szerepe lehet. A datolya fájdalomcsillapító … A benne lévő magnézium erős gyulladásgátló, ennek megfelelően minden olyan fájdalom, aminek gyulladásos eredete van napokon belül enyhülni fog. A datolya segíti a könnyebb szülést. Egy kutatás szerint (-kutatás elérhetősége?? Link?? Valami?? – a szerkesztő) azok a a nők, aki a terhességük utolsó heteiben rendszeresen datolyát ettek, sokkal könnyebben szültek…” (A helyesírási hibákért elnézést kérek, az idézett szöveget nem szerettem volna megfosztani autentikusságától.) Különösen veszélyes, hogy a cikk “író”ja javasolja a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek datolyával történő kiváltását!! Ami már olyan kijelentés, amit csak orvosok tehetnének, sem élelmiszergyártók, sem írók nem. Még a datolya zsírégető hatásáról is beszámol a “cikk”, amire vonatkozóan szintén kutatásokat emlegetnek (természetesen a kutatás megnevezése nélkül), hiszen manapság minden valamire való cikk fel tud mutatni egy brit tudósokra hivatkozó bekezdést.

Először is leellenőriztem a datolyát az EFSA oldalán, hogy van-e rá beadott health claim (akár elutasított kérelem). A számos internetes forrásban említett pozitív egészségügyi hatása ellenére nem próbálkoztak egyik egészséget érintő hatásra vonatkozó beadványt sem elfogadtatni. Tehát ezek alapján, annak ellenére, hogy mint minden gyümölcs, vitathatatlanul egészséges (a kiegyensúlyozott étrend részeként mérsékletes fogyasztás esetén), de nem csodaszer, nem gyógyszer, nem lehet betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani neki. Tehát itt már keményen elhasaltak az olyan kijelentések, mint, hogy fájdalomcsillapító vagy elmulasztja az aranyeret! Az már diplomatikusabb megközelítés, hogy a tradicionális gyógyászat mire használja, hiszen ezzel nem vezetnek meg másokat, ugyanakkor utalnak a hosszú évtizedeken keresztül tapasztalt jótékony hatásokra, de konkrétan a datolya már majdhogynem gyógyszerként történő megnevezése téves és megvezető. Az tény, hogy az élelmi rostokra számtalan beadvány érkezett, pl: „a rostokban gazdag étrend segíthet a súlykontrolban. Egy rostban gazdag étrend követése az éhség érzet csökkentésével segítheti a súlytartást….”- ahogy szerepel egy az élelmi rostokra beadott EFSA health claim-en. Azonban még ezek közül sem mind lett elfogadva, tehát nem mindegyik bizonyítási eljárás felelt meg az európai hatóság által felállított fogyasztókat védő szigorú kritériumoknak. Jóllehet, hogy „számos tanulmány bizonyította” az élelmi rostok jótékony hatásait, azonban maga az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság egyik kijelentést sem találta szakmailag elég megalapozottnak ahhoz, hogy azt jogszabály szerint feltüntethesse egy-egy forgalmazó a termékén, ami azért elgondolkodtató. Hatalmas piros pont jár az olyan forgalmazóknak, gyártóknak, mint például a biosziget.hu, aki külön kiemeli weboldalán, hogy “A fenti megállapítások nem az Országos Gyógyszerészeti Intézet szakvéleményei. A termékek nem szolgálnak betegségek megelőzésére, kezelésére, gyógyítására.”.

Hogy megköszönjem, hogy eljutottatok idáig a cikkel, ajándékként fogadj el kérlek egy általunk (ugyan nem tudományos értelemben, de érzékszervileg annál inkább) tesztelt finom datolyás receptet: (Ha kíváncsi vagy a receptre, kérlek, lapozz!)

Author:

Okleveles élelmiszermérnök (2016), diplomás élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök (2018). Több éve foglalkozik a funkcionális élelmiszerekhez kapcsolódó projektekkel: funkcionális élelmiszer minták in vitro emésztése, antioxidáns kapacitás mérések kivitelezése.

Középszinten beszél németül, angolul és olaszul. Fél éves külföldi (Salerno, Olaszország) részképzése során angol nyelven kereskedelmi és marketing területhez tartozó kurzusokat is teljesített. Tanúsítványok, elvégzett kurzusok: angol és magyar nyelven fél éves érzékszervi minősítői tanfolyam, angol nyelven egy hetes nemzetközi konferencia teljesítése a termékfejlesztési innovációk terén. Nyitott és elhivatott az új, úttörő, kreatív gondolkozás felé. Eddig megszerzett tudását a funkcionális és egészségmegőrző termékek fejlesztésében szeretné kamatoztatni, folyamatosan bővíteni.