Egy újabb blog? Na ne már!!!! Ezt is mondhatjátok. És talán jogosan. A legnagyobb tini lányom is ezt mondta. Aztán elkezdett olvasni….és tetszett neki: “Jéé, ezt nem is tudtam!”. Pedig mondhatnám akár magam is, hogy már elcsépelt téma. Élelmiszerekről? Táplálkozásról? Tudományos eredményekről? Unalmas, hogy mindenki megmondja a tutit. Ja. Mint a brit tudósok, akik bebizonyították, hogy… De nem. Ez a történet nem itt kezdődött. És remélem nem is így halad tovább…

A kép forrása: https://felvidek.ma

Volt egy lány, aki élelmiszermérnök lett, majd édesanya. Vetette jobbra, balra az élet, rengeteg kudarc és még több csalódás, de annál több szakmai tapasztalat szinte észrevétlenül ragadt rá. Csalódott közalkalmazottként, kutatott lelkesen, mégis hiányérzete volt. Majd nem találta a helyét jól fizető gyógyszerkutatási területen sem. Azt hitte, elhagyta a szakmáját, és ez elszomorította. Aztán adódott egy lehetőség, ami meghozta azt a bizonyos felismerést:

“Áááá, szóval ezért volt minden!” Minden út, amit eddig bejárt, minden tapasztalat, amit addig megszerzett, hirtelen értelmet nyert: és vállalkozó lett!

Mondhatnám, hogy tudtam mire vállalkozom, de valójában csak sejtettem. Mondhatnám, hogy a vállalkozásunk célja ismert volt a piacon – de nem mondhatom. Mert így, ilyen formában különleges élelmiszereket fejleszteni gyártók számára, és ezen termékek tényleges hatását megmérni önkéntes résztvevők segítségével unikális ötlet volt akkoriban. Küzdöttünk értetlenkedő hatóságokkal, és igen, az ipari szereplőkkel is. Megszámlálhatatlanszor kérdezték már tőlem: “Miért van szükség olyan vizsgálatra, ami bizonyítja, hogy az élelmiszer, amit gyártunk, valóban hatékony? Nem írja ezt elő egyetlen élelmiszer törvény sem! “Hát ilyen explicite, tényleg nem.

A kép forrása: https://www.sgs.com

De pont értetek, olvasókért van rá mégis szükség! Hogy a Ti asztalotokra, gyerekeitek uzsonnás zacskójába, a családi piknikkosárba, vagy akár gyengélkedő rokonaitoknak olyan élelmet biztosíthassatok, amire nem csak rá van írva, hanem van mögötte valaki, aki figyel a hatékonyságra is. Ezek vagyunk mi. Egy jól felépített lelkes kis csapat, akiknek csak a sokadik erényük a lelkesedés. A legnagyobb erényük inkább a profizmusuk. Orvosok, vegyészek, mérnökök, dietetikusok, táplálkozástudósok.

Mi nem Nektek akarjuk megmondani. Mi Titeket szeretnénk megkérdezni! És az élelmiszeriparnak szeretnénk megmondani. Azt, hogy mit állítsanak elő, hogy Ti azzal elégedettek legyetek!

Ezért, ha ezt a blogot olvassátok, nekünk segítetek. Hatással lehettek az élelmiszeriparra, és nem utolsó sorban mindezt a magatok előnyére fordíthatjátok! Mi rendületlenül hiszünk ebben!

Ha tetszett a bemutatkozásunk, látogassatok el hetente hozzánk!

Szerző:

Az Expedit Nodum Kft igazgatója, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ innovációs igazgatója a közelmúltig, majd a NAIK pályázati csoport vezetője. Kutatási tapasztalat: biotechnológus és táplálkozástudományi szakember, in-vitro emésztési modellek és a humánklinikai kísérletek szakértője. Több éves tapasztalata van klinikai kutatási monitorként, gyógyszeripari cégek és CRO-k projekt managereként, majd élelmiszer alapú klinikai vizsgálatok szakértőjeként.