Az élelmiszerpiacon az új termékfejlesztési projektek elengedhetetlenek a vállalkozások hosszú távú sikere szempontjából. Ahhoz, hogy CRO-ként a gyártókat és fejlesztőket naprakész tudással tudjuk támogatni fontos, hogy a kutató kollégáink időről időre új ismeretekre tegyenek szert, bővítsék tudásukat és szélesítsék látókörüket. Az EIT Food szervezésében 50 különböző országból és régióból származó résztvevő érkezett online képzésre. Az érdeklődők közül pályázati elbírálás alapján választották ki a résztvevőket, melynek során kolléganőnk, Szarka Veronika pozitív bírálatot kapott, részt vehetett a képzésen. A képzés célja többek között az élelmiszeriparban az új termékfejlesztés során használt eszközök, technikák és módszerek megismerése volt.

Az 5 munkanapon keresztül zajló képzés során nem csak elméleti, hanem gyakorlati ismeretekkel is gazdagodtak a résztvevők. A délutáni workshopok során konkrét feladatokat kellett megoldani, melyeket a résztvevők prezentáltak egymásnak és a gyakorlatvezetőknek. Elméletben minden nap egy új termék került kifejlesztésre a megadott szempontok és információk alapján. A prezentáció során pedig építő, előre mutató javaslatok érkeztek a gyakorlatvezetőktől és a „diáktársaktól”.

A workshop utolsó napján érzékszervi vizsgálatra és bírálatra került sor, melyhez minden résztvevő csomagot kapott, tesztelésre szánt termékekkel együtt. A doboz tartalmát képzett szakember instrukciója alapján tesztelték, értékelték fogyasztói és szakértői szemszögből egyaránt a képzésen résztvevők. Vera beszámolója alapján a képzés színvonalas volt, és nem vett el az értékéből, hogy ezúttal nem személyesen, hanem online zajlott a rendezvény.

„Különösen élveztem két gyakorlati órát. Az egyik során egy egyetemi oktatásra használt projektmenedzsment program segítségével egy termékfejlesztési projekt feladat-idő-költség-erőforrás összefüggésének, valamint a szükséges döntések és kompromisszumok kapcsolatának megismerése volt a cél. Míg egy termékfejlesztési gyakorlat során a gyakorlatvezető olyan helyzetek elé állított minket, melyek egy valós fejlesztés során problémaként előfordulhatnak, vagyis néhány körülményt az adott feladaton belül imitáltunk, ami akár fel is boríthatta az addigi munkánkat – ahogy az élelmiszeriparnak is alternatív megoldást kell találnia ezekre a helyzetekre. A problémamegoldás izgalmas kihívás volt, és szerintem mindenki sokat tanult belőle.”

A workshopot az egyes képzési napok tematikáját, gyakorlatát és átadott tudását összefogó teszt zárta, amely alapján Vera megkapta a workshop elvégzését igazoló tanúsítványt.