Június 9-én igazi WOW élménnyel töltöttük meg a V30 Sportközpontot. A Future Food Festet azért szerveztük meg, mert hiszünk abban, hogy a hazai élelmiszergyártók is megérdemlik, hogy ismerjék a jövő kihívásait, hogy időben tudjanak rá reagálni és megismerjék a lehetőségeiket, melyekkel felvértezve tudnak a mától a holnap felé indulni.

Olyan előadókat és témákat hoztunk a színpadra, amelyek iránymutatóak, inspirálók és segítenek az élelmiszeripar szereplőinek abban, hogy felkészítsék a vállalkozásaikat a jövő kihívásaira. 

Előadók a Future Food Fest színpadán

Először Dr. Némedi Erzsébetet, az Expedit Nodum ügyvezetőjét köszöntöttük a színpadon, aki amellett, hogy megnyitotta a rendezvényt, egy rövid előadást tartott “Pillants vissza, hogy megláthasd a jövőt” címmel. Őt követte Steigervald Krisztián, generáció-kutató, generációs tanácsadó, “A jövő már régen elkezdődött – lemaradtunk?” című előadásával. Az első rész programját egy rendhagyó előadás zárta. Az Expedit Nodum kutatói “mindenízű drazsét” varázsoltak a konferencia résztvevőinek zsebébe. Dr. Száz Dénes biofizikus doktor, vezető kutató;  Czakó Bettina okleveles táplálkozástudományi szakember, kutató;  Ferenczi Sándor okleveles biomérnök, élelmiszertechnológus, kutató;  Dr. Petrik Gábor orvos, klinikai vizsgálati szakértő; Dr. Némedi Erzsébet élelmiszeripari mérnök, biotechnológus, klinikai vizsgálati szakember egymásnak adta a mikrofont, és olyan innovatív újdonságokat mutattak be, amelyek biztosan meghatározói lesznek az élelmiszeripar jövőjének.

A délutánt Dr. Engelhardt Tekla,  élelmiszermérnök, az élelmiszertudományok doktora folytatta. Sosincs könnyű dolga a kávészünet utáni első előadónak, ám Teklára mindenki odafigyelt, hiszen megpróbálta megjósolni a jövőt. Előadása “A jövő élelmiszeripara adatelemzői szemmel: megjósolható a jövő?” címet viselte. A következő előadónk, Pintér Richárd a rovarok élelmiszeripari felhasználásának lehetőségéről beszélt. Őt követte a színpadon Dalmadi Júlia, élelmiszer-futurista vállalkozó, aki előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogyan lehet fenntartható a jövő elpazarolt erőforrásokból, hogyan tudnak a vállalkozások értéket teremteni melléktermékekből. 

Utolsó előadóként Dr. habil Polereczki Zsolt, kutató, fejlesztő, cégvezető kapta meg a mikrofont, és előadásában a személyre szabott táplálkozás jövőjét vázolta fel.

Kiállítók és szponzorok

Bár először tartottuk meg a Future Food Festet számos vállalkozás állt mellénk, és támogatta a kezdeményezésünket. Az esemény fő médiatámogatója a Trade Magazin volt. 

A kiállítótéren a szponzorok érdekesebbnél érdekesebb standokkal voltak jelen. Találkozhattunk a Pannonia Bio legújabb fenntartható növényi fehérje izolátumaival, amelynek ipari volumenű előállítására épül a legújabb gyáruk, a Pek-Snack minőségi és egészséges pékáruival. De megismerhettük az SKC / La verde nagynyomású tartósítással készült italait, melyek úgy is eltarthatóak hetekig, hogy nincs egyetlen szem tartósítószer sem hozzájuk adva. Megnézhettük a Supple vitaminkoktél-automatát, mely mesterséges intelligenciát használva, személyre szabott étrendkiegészítő mixet kever mindenkinek. 

A Coffeelovers a kávétermékeken túl eritrit alapú egészséges édesítőszereit is bemutatta, amit akár a cukorbetegek is fogyaszthatnak, de nem akármilyen formában, hanem kocka, szív vagy levélalakra préselve, mely technológiában egyedülállóak a világon. A Living Foods csíráztatott, fermentált magolaj termékeivel és ropogós granoláival, snackjeivel kápráztatott el minket, míg a Shake Bárban ittunk egy egészséges növényi fehérje vagy rost dús shake-et szintén csíráztatott gabonafélékből. A Cenaform saját cukormentes magkrémjeivel megkent süteményei mellett pirított magvait is bemutatta,  a Pécsi Tudományegyetem pedig az illatok felismerésének tudományát hozta testközelbe, hogy az új borászati analitikai laboratóriumuk szerepét hangsúlyozzák.

Az Expedit Nodum standján együttműködő partnerünk a Felelős Gasztrohős szervezett izgalmas, fenntarthatóságról szóló, vicces, szórakoztató és elgondolkodtató játékokat. 

A kiállítótérben egy érdekes, interaktív kijelző totemmel is találkozhattak a látogatók, amely egy egyszerű QR kód leolvasást követően megmutatta miért lehet jó a fogyasztónak és a bolygónak, ha az adott terméket választotta, de olyan meglepő érdekességekről is lehetett olvasni, mint hogy a tonhal ökológiai lábnyoma még a sajténál is kisebb. Az óriás kivetítőn bemutatásra kerültek olyan technológiák, módszerek, mint a csíráztatás, fermentálás jelentősége a magok, gabonák esetében táplálkozásunk szempontjából, a nagynyomású tartósítás kíméletes és hatékony módszere, a hústenyésztés, hússzaporítás aktuális helyzete, vagy a 3D nyomtatás szerepe a jövő stake-ének elkészítésében.

DJ, koktél és rendhagyó catering

A rendezvény saját zenét kapott, a “We are heroes and dreamers” többször is megszólalt az este folyamán, megadva ezzel az alaphangulatot az esti koktélozáshoz. A koktélbárban a hagyományos koktélok mellett egy F3 fantáziakoktélt is megkóstolhattak a résztvevők. A cateringet az Expedit Nodum munkatársai Czakó Bettina és Romvári Vivien állították össze gondosan odafigyelve az alapanyagokra, külön felhívva a figyelmet az egyes falatok karbonlábnyomaira és a választásaink fontosságára.

Az esemény fotóiért kattints IDE

Személyes köszöntő

Az élménybeszámoló végén pedig megosztjuk azt a személyes köszönetnyilvánítást, ami Dr. Némedi Erzsébet tollából származik.

“Az álmok a múltból táplálkoznak, hangzott el a napokban. A jövőt pedig nem tudjuk megjósolni, de legtöbb, amit tehetünk, hogy felkészülünk rá.

Nos én sem tudtam, hogy hányan leszünk, hányan tiszteltek meg minket a jelenlétetekkel a tegnapi Future Food Fest konferencián. Csak reméltem, hogy a sok munkánk, az aprólékos tervezés és a töretlen hitünk, víziónk odavonz végül benneteket. Van az az érzés, amikor körülnézel és a pillangók repkednek a gyomrodban, tudjátok, ilyen ez, amikor az ember egy fontos randira készül, vagy az esküvőjén, gyermeke keresztelőjén. Amikor körbenézel és olyan embereket látsz egy helyen, akik egymást még nem ismerik, de neked mindenkivel múltad van, barátod, munkatársad, régi jó ismerősöd, kedvenc ügyfeled, leginspirálóbb munkád, projekted partnere.

És hirtelen mind ott együtt egy olyan célért, melyet tudod, hogy jó, hiszed, hogy kell, de azt alig hiszed el, hogy melletted állnak ennyien. Tiszta szívvel és igaz hittel, töretlen bizalommal. És alig akarod elhinni azt is, hogy mindezt az ünnepet, eseményt neked sikerült összehoznod. Végre valóra vált egy álom a jövőért!

Mindannyiatóknak, akik ott voltatok, óriási hálával tartozom és megtiszteltetés ismerni benneteket, megtiszteltetés dolgozni veletek! Remélem beváltottuk az elvárásaitokat, tudtunk értéket adni nektek. Mindenkinek, akivel nem sikerült beszélnem, vagy nem eleget, ígerem, nem hagyjuk abba, töretlenül megyünk előre, mert ti vagytok az én szememben ennek az iparágnak a hősei! Köszönöm!”

Köszönjük, jövőre, veletek, ugyanígy!