A Lidl megújult beszállítói edukációs programjának első állomásán a húst és húskészítményeket előállító, gyártó cégek képviselőinek lehetőségük volt hasznos előadásokat hallgatni olyan szakértőktől, akik ezt a területet más-más szemüvegen keresztül látják, továbbá négyszemközt is egyeztetni az őket érdeklő kérdésekről a Lidl beszerzési munkatársaival és a rendezvényen előadó szakemberekkel.

A most lezajlott fórumon a hús és húskészítmények piaca volt terítéken. A szakmai előadások részben az érintett piacokról – a két legnagyobb forgalmat adó vörös húsok és a baromfihúsok piacáról – adtak aktuális helyzetjelentést, de szó volt potenciális termékfejlesztési trendekről, a minőségirányítási és élelmiszerbiztonsági auditok jelentőségéről, finanszírozási lehetőségekről, és a nyomonkövetésről is.

Ügyvezető igazgatónk, Dr. Némedi Erzsébet előadóként a húsipari trendekről és innovációkról beszélt a közönségnek és egyeztetett legalább 30 érdeklődő gyártóval.

Miről volt szó?

Igazgatónk előadásában megerősítette, hogy az élelmiszerszektorban, így a húspiacon is a fejlesztések mozgatórugói egyrészt az organikus és/vagy a bioélelmiszerek gyártásának bővítése (az EU-ban a teljes élelmiszerforgalom 16%-át teszik ki), továbbá a nemzeti vagy regionális sajátosságoknak megfelelő speciális élelmiszerek és a funkcionális élelmiszerek változatainak bővítése jelenti. Ez utóbbit igazolja, hogy kifejezetten erős a fogyasztókban az egészségük megőrzésének igénye. Kutatási adatok szerint a megkérdezettek 67 százaléka többet szeretne tenni egészsége érdekében, ami érinti a táplálkozásukat is. Így különösen nagy érdeklődést mutatnak az olyan élelmiszerek iránt, amelyek megjelenésükben a szokványos élelmiszerekhez hasonlítanak, a tápértékükön túl azonban további élettani előnyöket is biztosítanak számukra. A magyar fogyasztók 17%-a vásárol tudatosan funkcionális élelmiszereket. Ami jó ok arra a tanácsadóként működő élelmiszermérnök szerint, hogy ez irányba gondolkozzanak azok a cégek, amelyek plusz értékkel bíró hústermékekkel szeretnének megjelenni a piacon. A szakember jó néhány, a világban már tesztelt kísérletről, vagy alkalmazott módszerről is beszélt, amely vagy az alapanyagok kezelésében, vagy újszerű technológiai módszerek bemutatásában jelentenek innovációt, melyek akár a húsipar „újra-feltalálására” is ösztönözhetik a piaci szereplőket.