Nemcsak a húszéveseké a világ…
Menopauzás tünetek enyhítési lehetőségei

A menopauza nem máról holnapra bekövetkező állapot, sokkal inkább egy folyamat, aminek a végét a peteérés megszűnése, és a menstruáció végleges elmaradása jellemzi. Általában akkor tekinthető a folyamat befejezettnek, ha az utolsó havi vérzéstől számítva már eltelt 1 év, vérzés nélkül. Ez a lassú folyamat évekig, egyes esetekben akár 10-15 évig is eltarthat. Magyarországon a menopauza átlagosan a nők 50-52. életévében következik be.

woman-3613722_1920
A nyugodt, békés változó korért mi is sokat tehetünk

A hormonháztartás felborulása, a progeszteron és ösztrogén szintjének csökkenése sok kellemetlen tünetet produkálhat. A leggyakoribb tünetek közé tartozik az éjszakai izzadás, a hirtelen hőhullámok, az alvászavarok, a hüvelyszárazság, hangulatingadozások, koncentrációs zavarok, a bőr feszességének csökkenése. (Egyes vizsgálatok szerint a menopauza utáni első 5 évben 30 %-al csökken bőrünk vastagsága.) Hosszú távon jelentkező probléma a csontritkulás és a szív és érrendszeri betegségek rizikójának megnövekedése.

A rövid távú kellemetlen tünetek enyhítésére alkalmazhatóak az orvos által felírt hormonpótló szerek, amelyekkel azonban óvatosan kell bánni: mára már tudjuk, hogy az ilyen jellegű készítményeket fogyasztó hölgyek körében megnövekszik a mellrák, a stroke és a vérrögképződés kockázata. Ezért a gyakorlatban egyre ritkábban alkalmazzák ezeket a készítményeket. Az orvosi terápia új eszköze lehet egy új gyógyszercsoport fejlesztése, ahol a hatóanyag az agyi receptorokat blokkolva csökkenti a hőhullámok mértékét (pl. MLE4901).

Alternatív lehetőség a tünetek csökkentésére a különböző fitoösztrogének alkalmazása. Ezek olyan vegyületek, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az ösztrogén hormonhoz. Az ösztrogének két különböző receptoron fejtik ki hatásukat, egyenlő erővel: részint az α, részint a ß receptorokon. A fitoösztrogének azonban nem kötődnek az α−receptorokhoz, csupán a ß típusúakhoz. Ez nem szőrszálhasogatás, nagy jelentőségű tény! A ß receptorok ugyanis olyan szervekben találhatóak meg, mint a csontokban, a bőrben, a tüdőben, a szív és érrendszerben, tehát többnyire olyan helyeken, ahol az ösztrogén hasznos hatásai kerülnek előtérbe. Az α−receptorokat azonban a fitoösztrogének nem kedvelik: ezek a receptorok találhatóak meg a méhben, a mellben… Tehát pont azokon a helyeken, ahol normál ösztrogén stimuláció esetén leginkább megnőne a daganatos betegségek kialakulásának rizikója.

soybeans-520824_1280

Szójatermékek: a kínálatnak csak a fantázia szab határt

Mindezidáig több mint 300 fitoösztrogént tartalmazó növényfajt azonosítottak, köztük olyan népszerű gyógynövényeket is, mint pl. a levendula. Ázsiában a szójabab az egyik legrégebben fogyasztott élelmiszernövény, melynek izoflavonokban gazdag anyagai segíthetnek a menopauza tüneteinek enyhítésében. Az ázsiai országokban a nők kimutathatóan kevesebb klimaxos tünettel rendelkeznek, feltehetően a nagy mennyiségű szójafogyasztás következtében.

A kérdés, hogy mennyit kell belőle fogyasztani, hogy a hatás kimutatható legyen? Nehéz probléma, mert már a nyers szójabab izoflavon tartalma is nagyon eltérő: függ a termőhelytől, az évjárattól, a termesztési módtól… A „nagyon eltérő lehet” kifejezést szó szerint értsük: a fitoösztrogén-szint mérési értékei alapján 18 – 562 mg/100 g-os tartományon belül bármi előfordulhat.

Mivel ezt a növényt tradicionálisan alkalmazzák élelmezési célokra, fogyasztása biztonságosnak tekinthető, már ha nem fogyasztunk belőle extra mennyiségeket. Napi maximum 100 g szója fogyasztása nem okoz egészségügyi problémát. A menopauza tüneteinek enyhítésére azonban néhány 10 mg izoflavon napi fogyasztása hatásos lehet.

Amennyiben a tünetek enyhítésére táplálék-kiegészítőket szeretnénk alkalmazni, jó választás lehet a szintén magas izoflavon-tartalmú vörös here. A hőhullámok kezelésében hatékony gyógynövények az ösztrogénszerű hatással rendelkező ánizs és az édesgyökér. A kínai gyógyászatban tradicionálisan alkalmazott jamszgyökér és a dong quai (angyalgyökér) néhány innovatív étrend-kiegészítő alapanyaga. Ezekkel kapcsolatban megjegyzendő, hogy az eddig elvégzett – kevés számú– humánklinikai vizsgálat eredménye hatásosságukat nem támasztotta alá egyértelműen, bár az egyik ilyen vizsgálatban a dong quai kamillával kombinálva rendkívül hatékonynak bizonyult, ami további kérdéseket vet fel: mi az oka a kombináció hatékonyságának és milyen egyéb formákat érdemes fejleszteni a jövőben?

Ha csak egy-egy speciális tünetet szeretnénk enyhíteni, arra is lehetőségünk nyílik:

  • Az éjszakai izzadások, a hirtelen hőhullámok ellen jó választás lehet a zsálya, mivel erős izzadást gátló tulajdonságokkal rendelkezik.
  • Az orbáncfű nyugtató hatása miatt kedvelt gyógynövény volt a klimax tüneteinek enyhítésében, de 2018. decembere óta az OGYÉI negatív listája alapján nem használható fel már étrend-kiegészítőkben sem;
  • Helyette alkalmazhatóak lehetnek egyéb, nyugtató hatású gyógynövények. Közülük a z egyik legerősebb hatással a macskagyökér rendelkezik, de ezt gyakran kombinálják egyéb nyugtató hatású növényekkel, például citromfűvel;
  • A levendula illóolaj-komponensei is nyugtató hatásúak, ezért javasolható pl. az alvás előtti meleg fürdő, ahol a fürdővízbe levendula-illóolajat teszünk.

Elmondható tehát, hogy a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésére a hormonpótló terápia sok mellékhatását elkerülendő növényi eredetű hatóanyagok is használhatóak a hölgyek közérzetének, életminőségének javítására. Nem szükséges feltétlenül az étrend-kiegészítőket választani, a szójabab rendszeres beiktatása a napi étrendben ugyanolyan hatásos lehet. Alternatív lehetőségként választhatunk olyan, gyógynövény-tartalmú készítményeket, melyek fitoösztrogén tartalmukkal a szójához hasonló módon hatnak, vagy csupán egy-egy konkrét tünet enyhítésében játszanak szerepet.

Képek forrása: pixaby.com

Szerző:

Agrármérnöki diplomája, gyógynövénytermesztési szakiránya mellé a Semmelweis Egyetemen szerzett dietetikusi végzettséget 2017-ben. Fő érdeklődési területei: cukorbetegség, kardiovaszkuláris betegségek, metabolikus szindróma dietoterápiája, táplálékallergiák, obezitológia. A MENŐ MENZA Program keretében általános iskolás gyermekek körében végzett edukációs tevékenységet.