Budapesten 2021. november 4-én került megrendezésre a Plant-Powered Perspectives 2021 elnevezésű konferencia, amelyen kolléganőnk, Dolmány Fanni is részt vett.

A növényi táplálkozás egészséges, de nem lehet amellett elmenni, hogy a népesség egyre nagyobb mértékű növekedéséhez igazodva hosszú távon fenntartható megoldást kínál. Nem mellesleg a megfelelő technológiával és szaktudással előállított növényi termékek gyártása kevesebb károsanyag termelésével is jár.

A konferencia fő témája a növényi alapú élelmiszerek és azok új fejlesztési iránya mellet a gazdasági vonatkozásai is terítékre kerültek. Az előadások fókuszában a flexitáriánus életmód állt, amelynek az alapja a mérsékelt húsfogyasztás. Ez az étrend egyre népszerűbb, így az élelmiszergyártóknak és fejlesztőknek is igazodniuk kell hozzá.

A gyártók bemutatták a növényi alapú termékeiket. Szó esett arról is, hogy milyen újítások várhatók az elkövetkezendő években.

Gyártók a növényi alapú táplálkozás mellett

A gyártók érdekes és értékes termékeket mutattak be, amelyek közül hoztunk most néhány olyan példát, ami leginkább megragadta a figyelmünket.

Az Unilever már régóta piacon van növényi alapú alapanyagokkal, van olyan termékük, amely alapjául szolgál a gyorséttermek készítményeinek. Ezeknek a megoldásoknak a segítségével a növényi alapú táplálkozás egyre elérhetőbbé válik még a legrohanósabb hétköznapokon is.

A másik érdekes termék egy nuggets volt, amely a Nestlé Garmen Gourmet termékcsaládjához tartozik. Ez a szója alapú termék megszólalásig hasonlít mind ízben, mind állagban az eredeti, húsból készült nuggetshez.

Miyoko Schinner Amerikában már azon dolgozik, hogy megfelelő állagú és ízű sajthelyettesítőket dobjon ki a piacra.

A Pápai Hús szintén beállt a növényi alapú termékeket fejlesztő gyártók sorába. Tudjuk, hogy elég meglepően hangzik, hogy egy húsüzem növényi alapú termékeket gyárt és fejleszt. A Pápai hús pástétomai, a növény fehérjéből készült „frankfurti virsli”, a többi borsófehérjéből készülő termék, például a hamburgerpogácsa már megtalálható a kínálatukban. A gyár példamutatóan időben vette észre, hogy újrapozícionálás és a vegán termékek fejlesztése megkerülhetetlen. Az újrapozícionálás névváltoztatással is járt, a termékeket már Pápai Ízek néven találjuk meg a boltok polcain.

Vegán részvények

Amerikában már igen elterjedt, Európában még viszont gyerekcipőben járnak a vegán részvények. Kijelenthetjük, hogy nem csak a fogyasztók és a gyártók fordulnak bizalommal a növényi alapú termékek felé, hanem a befektetők is egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak ezek iránt a lehetőségek iránt.