Az Expedit Nodum ügyvezetője, Dr. Némedi Erzsébet és szerzőtársa, Dr. habil Kiss Attila az Új Diéta Magazinban közölt legújabb cikke az élelmiszerekkel végzett humánklinikai vizsgálatok szerepéről, történetéről és fontosságáról szól.

Az egészséges táplálkozás iránti igény növekedésével egyre fontosabbá válik az élelmiszergyártók számára, hogy olyan termékeket állítsanak elő, amelyek az emberi szervezet számára hasznosak, és ezt tudományos vizsgálatokkal is alátámasszák. A humánklinikai vizsgálatok közül a klinikai táplálkozástudományi kutatások azt hivatottak megvizsgálni, hogy az élelmiszerek egyes összetevői milyen hatással lesznek az emberi szervezetre.

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy mivel az emberi szervezet és anyagcsere bonyolult rendszer, nem lehet kihagyni az egyéni jellemzőket sem. A kutatás során elengedhetetlen a holisztikus szemlélet, nem hagyható figyelmen kívül az étrend, az összetevők közti kölcsönhatás, illetve a hosszú távú hatások sem.
A cikk részletesen kitér a humán klinikai vizsgálatok célkitűzéseinek módszertanára, a biohasznosulás kérdéskörére, a komplex hatásokra, de megosztja az Expedit Nodum kutatómunkája nyomán nyert tapasztalati irányelveket és javaslatokat is.

A cikk teljes terjedelmében ITTolvasható