Magyarországon egyre nő az ételérzékenységgel küzdők száma, egyes becslések szerint legalább 3 millió embert érint ez a probléma. Az ilyen intolerancia speciális figyelmet, megváltozott életmódot és folyamatos lemondást igényel. Az ételérzékenységben érintettek tudatosabban és nagyobb odafigyeléssel választják ki azokat az élelmiszereket, amelyeket elfogyaszthatnak.

Az élelmiszergyártók igazodnak az egyre súlyosbodó statisztikákhoz, és évről évre több „mentes” termék jelenik meg a boltok polcain. Ezeknek a termékeknek a fejlesztése és a gyártása nagyobb figyelmet, szakmai tudást, és felkészültséget igényel, mint hagyományos társaiké. Emellett speciális, csak ezekre a termékekre vonatkozó szabályozásoknak is meg kell felelniük, amelyek gyártási folyamatra, a termék összetételére vonatkozóan tartalmaznak szigorú előírásokat.

Mentes-M díj

A Store Insider, és kiadója a PPH Media harmadik alkalommal rendezte meg a Mentes-M versenyt, melyre idén összesen 22 fő kategóriában érkeztek mentes termékek, innovációk.   A többszáz érdeklődő, és versenyre nevező közül végül 93 finalista pályázat került be a rendkívül szoros döntőbe. A termékek zsűrizésének, tesztelésének újra a Bálint Analitika Kft. adott otthont.

A zsűri tagjai is különös gonddal és szakértelemmel bírálták a termékeket rengeteg szakmai szempontot figyelembe véve. A versenyzőknek a megmérettetésen túl egy-egy ilyen verseny alkalmával lehetőségük van saját termékeiket, bemutatni és megismertetni a fogyasztókkal, hiszen ilyen terméket létrehozni nem egyszerű feladat, rendkívüli erőfeszítések, sokszor kudarcok is társulnak a fejlesztési munkához, míg végül egy-egy jó termék létrejön. Ez a díj ezt a munkát hívatott értékelni, továbbá lehetőséget biztosít a gyártók számára, hogy egy kellően szakmai szemüvegen keresztül nézve is megkülönböztessék magukat az egyre bővülő piacon és hiteles kommunikációval felhívják magukra a tudatos vásárlók figyelmét.

Néhány kulisszatitok a bírálati módszerekről

A termékeket a bírálók érzékszervi bírálat alá vették, és minden kategóriában ellenőrzött vaktesztet végeztek el. Miután a bírák meghozták a döntéseket, részletesen elemezték a termékek beltartalmi tulajdonságait, ötletességét, célcsoportnak való megfelelését, csomagolását, címkézését is. Ezen szempontok alapján állították fel a sorrendet.

Zsűri tagjai voltak:

  • Kiss Attila, az Expedit Nodum Kft., kutatásfejlesztési igazgatója
  • Papp Tímea, a Store Insider, online főszerkesztője
  • Gangel András, Termékfejlesztő, cukrász, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Lovagja
  • Posta Renáta, cukor-, glutén-, tejtermékmentes ételek recepfejlesztője
  • Gláser Tamás, Magyar Védjegy Egyesület ügyvezető elnöke
  • Árva Lajosné, Bálint Analitika, érzékszervi bírálója

A Food csoport kategóriában és a hozzátartozó alkategóriában 48 győztes született. Ezen belül a Food csoportban egy Fenntarthatóság különdíjat is kiérdemeltek a versenyzők. Ezennel, mint termékfejlesztő csapat, mint szakemberek, és mint kollégák is, gratulálunk a győzteseknek!

A teljes videót itt tudjátok megtekinteni :http://storeinsider.hu/cikk/eredmenyhirdetes__itt_vannak_a_mentes_m_2020_gyoztes_palyazatai